top of page
villavinkeveen7907.jpg

Verantwoord verhuren aan toeristen. Hoe werkt dat?

Top

Je hebt misschien wel eens negatieve verhalen gehoord over Airbnb. Gasten die harde muziek draaien tot in de vroege uurtjes, illegale feestjes geven, jointjes roken die jij ruikt, dronken voor je deur hangen, het hele huis afbreken of op een andere manier voor (ernstige) overlast zorgen. Dit is waar Airbnb 'bekend' om staat. Niet waar? Nu hoor je ook nog dat je buren gaan verhuren via Airbnb en daar zit jij dus écht niet op te wachten.

De realiteit
De extreme horrorverhalen zijn uitzonderlijk en komen zeer zelden voor. In dit soort gevallen valt de oorzaak vaak te wijten aan de laksheid of onervarenheid van de verhuurder.

BnB Assistant is een professioneel verhuurbedrijf dat sinds 2016 actief is in de vakantieverhuur business. Door onze jarenlange ervaring weten we precies wat er bij komt kijken om een huis te verhuren via Airbnb op een verantwoorde manier. Onze zorg gaat verder dan alleen het huis van de verhuurder. Wij zijn pas tevreden als de verhuurder, de gasten én de buurtbewoners tevreden zijn. 

BnB Assistant biedt uitkomst
Mensen die hun huis willen verhuren kunnen dat eenvoudig zelf doen. Account aanmaken, foto's toevoegen en klaar. Toch? Zo simpel is het dus niet. Althans, niet als je verantwoord wil verhuren.

Een voorbeeld:
Een van onze klanten wilde hulp bij de verhuur van zijn vakantiewoning. Het huis staat op een rustig park. Hij had zelf alvast een advertentie gemaakt op Airbnb. Wij namen de advertentie over en concludeerden o.a. het volgende:
- Er waren geen huisregels opgesteld
- De prijs was veel te laag, waardoor je niet het juiste publiek aanspreekt
- Iedereen kon direct boeken, zonder goedkeuring van de verhuurder
- Er was niet duidelijk vermeld dat de woning op een rustig park staat waar mensen wonen
- Er werd geen enkele informatie ingewonnen over de gasten die wilden boeken
- Gasten konden voor 1 nacht boeken

Dit is een duidelijk voorbeeld van iemand die onvoldoende kennis van zaken heeft wat betreft vakantieverhuur. 
De kans is natuurlijk groot dat als je geen huisregels opstelt en iedereen laat boeken zonder te screenen er overlast zal ontstaan.
BnB Assistant biedt de helpende hand voor zowel verhuurders als hun buurtbewoners.

Hoe gaat BnB Assistant te werk om overlast te voorkomen?

 • Alleen gasten die door meerdere verhuurders worden aanbevolen en hun identiteit hebben geverifieerd bij Airbnb kunnen direct reserveren. Alle andere gasten moeten eerst een aanvraag doen.

 • We vragen de gasten altijd iets over zichzelf te vertellen en wat de reden van hun bezoek is.

 • Als we geen goed gevoel hebben bij een gast dan weigeren we de aanvraag.

 • Gasten moeten voldoen aan een vooraf opgesteld gastenprofiel. We verhuren bijvoorbeeld niet aan groepen jongeren, maar wel aan families, of koppels.

 • Als gasten een recent aangemaakt account hebben zijn we extra alert en vragen we op een subtiele manier of ze al eerder gebruik gemaakt hebben van Airbnb en weten hoe het werkt. Als dat het geval is vragen we waarom ze een nieuw account hebben. Vaak hebben ze iets te verbergen (slechte reviews van andere verhuurders). Als we het niet 100% vertrouwen weigeren we de aanvraag.

 • We vragen de gasten of ze op de hoogte zijn dat ze in een rustige buurt terechtkomen en benadrukken dat feesten niet is toegestaan.

 • We vragen de gasten of ze de huisregels hebben gelezen. Om te kunnen boeken moeten gasten akkoord gaan met de door BnB Assistant zorgvuldig opgestelde huisregels.

 • We stellen strenge huisregels op waar gasten akkoord mee moeten gaan om te kunnen boeken:
  - Bezit of gebruik van drugs niet toegestaan
  - Het opgegeven aantal gasten bij boeking mag niet worden overschreden zonder toestemming van BnB Assistant
  - Feesten niet toegestaan
  - Geen harde muziek na 22:00
  - Respecteer de buren

 • We geven de huiseigenaar onze burenkaartjes waarmee de buren op de hoogte gebracht kunnen worden dat er verhuurd gaat worden. Er staan contactgegevens op voor het geval er onverhoopt een vorm van overlast mocht ontstaan.

 • Wanneer er toch een klacht binnenkomt nemen we direct contact op met de gasten of we gaan langs.

Instellingen van de advertentie

Behalve bovenstaande maatregelen spelen we ook nog met een aantal instellingen van de advertentie zoals het minimum aantal nachten van een verblijf en de nachtprijs. Zo moeten gasten bij ons bijvoorbeeld minimaal 3 nachten boeken of in sommige gevallen zelfs een week. Onze ervaring leert dat gasten die maar 1 nacht willen boeken vaak alleen een feestje willen houden. Wij zoeken juist gasten die voor hun rust komen. De prijzen worden zorgvuldig bepaald. Met de juiste prijsstelling spreek je het juiste publiek aan.

Persoonlijke check in
We verwelkomen de gasten persoonlijk en geven ze alle informatie die ze nodig hebben. We zetten vaak een presentje klaar zoals een flesje wijn. Hierdoor winnen we credits en is de kans groter dat gasten zich voorbeeldig zullen gedragen.

Tot slot

De reden waarom sommige mensen een hekel hebben aan Airbnb, de reden waarom regels continue worden aangescherpt en de reden waarom sommige VvE's vakantieverhuur niet meer toestaan is simpel.. Overlast.
Alle maatregelen die genomen worden door de overheid, de gemeentes of Airbnb zijn het gevolg van overlast. 

Het voorkomen van overlast heeft onze hoogste prioriteit. Wij doen er alles aan om de buurten van de woningen die wij verhuren leefbaar te houden zonder overlast van vakantiegangers. Mensen die willen verhuren doen dat uiteindelijk toch wel. De vraag is wat het beste is voor iedereen? Als particulieren zelfstandig gaan verhuren of als ze de professionele hulp inschakelen van BnB Assistant? BnB Assistant zal een aanwinst voor jouw straat, wijk of park zijn. Wij zijn er van overtuigd dat met de juiste aanpak vakantieverhuur overal en voor iedereen mogelijk en plezierig moet zijn.

bottom of page